van Edward Albee gespeeld op 29 en 30 november 2008 met: Willem van den Berg, Laurine Boelaars, Marijke Merkx, Ferenc Schneiders, Lydia Struyk, Liesbeth Veltman regie: Arnold Hemmel In Wankel Evenwicht lijken de verhoudingen tussen Agnes en Tobias, Julia en Claire voortdurend onder hoogspanning te staan. Claire, de zus van Agnes, die bij het echtpaar Agnes en Tobias inwoont, heeft een alcoholprobleem. Julia, de dochter van Agnes en Tobias, komt na haar vierde mislukte huwelijk weer thuis wonen, is hevig gefrustreerd en gedraagt zich als een ‘angry young woman’. Toch weten de vier onderling een zeker evenwicht te bewaren. Dat is althans de stellige overtuiging van Agnes:

“Vormvast. Ken je die uitdrukking? De meeste mensen begrijpen het verkeerd, denken aan iets steriels, en dat is niet zo. Handhaven. Wanneer wij zorgen dat iets vormvast is, handhaven we de vorm – of we nu trots zijn op die vorm of niet, dat doet er nu niet toe – we zorgen ervoor dat het niet uit elkaar valt. We streven niet naar het onmogelijke. We handhaven. We houden vast. […] Ik zal zorgen dat dit gezin vormvast blijft. Ik handhaaf het; ik houd het vast.”

Maar dan staan plotseling Harry en Edna, de beste vrienden van Agnes en Tobias, voor de deur. Ze zijn uit hun huis gevlucht, nadat ze om onverklaarbare redenen bang, doodsbang zijn geworden. En ze vragen of ze alsjeblieft bij Agnes en Tobias mogen logeren…

Edward Albee

edward_albeeDe Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee (1928, Washington D.C.) werd wereldberoemd door Who’s afraid of Virginia Woolf uit 1961. Daarnaast schreef hij nog zo’n dertig andere toneelwerken. Minder bekend dan Virginia, maar minstens zo interessant is het met de Pulitzer-prijs bekroonde A delicate balance uit 1966 dat nu door de HTC gespeeld wordt.

“I have a fine sense of the ridiculous, but no sense of humor.”

U kunt hier een reactie geven over ons optreden.

Enkele foto’s uit de voorstelling Wankel Evenwicht.

Recensie Haarlems Dagblad d.d. 1 december 2008 Bekijk de foto’s