De HTC: meer dan 100 jaar jong

In januari 1913 speelde de HTC haar eerste voorstelling en na al die jaren zijn wij nog steeds een vitaal en modern toneelgezelschap.

De HTC kenmerkt zich door kwaliteit en een gezellige sfeer. We spelen producties in alle genres. Tijdens de repetities werken we ontspannen en hard want we willen de toeschouwers weer een mooi toneelstuk laten zien. Onze vereniging telt veel goede acteurs en we werken samen met professionele regisseurs. Ook beginnende acteurs krijgen bij de HTC de gelegenheid om zich te ontwikkelen. Voor mensen met enthousiasme en passie voor toneel is er bij de HTC altijd wel een plek.

Maar uiteindelijk gaat het om de waardering van het publiek. En deze waardering krijgt de HTC al vele jaren, omdat we geen concessies doen aan kwaliteit!

Geschiedenis HTC

In 1912 werd de Haarlemsche Tooneel Club opgericht door de Nederlands letterkundige Gerard Nolst Trenité (pseudoniem Charivarius) en jongensboekenschrijver J.B. Schuil. Trenité schreef en bewerkte voor de HTC vele toneelstukken. Regelmatig componeerde hij daar ook passende muziek bij. Hij nam zelf ook menige rol voor zijn rekening, hoewel hij zich zelden aan zijn eigen teksten hield. Dat was de persoonlijke vrijheid van de auteur, zei hij dan. Historisch is dat hij voor aanvang van de voorstelling op humoristische wijze het toneelstuk inleidde bij het publiek. Tegenwoordig is de HTC een moderne toneelclub die zich blijft vernieuwen en altijd op zoek is naar uitdagingen.

Repertoire

De HTC wil haar publiek en leden graag blijven verrassen. Daarom kiezen wij vaak voor verschillende genres binnen één seizoen. Her repertoire is dan ook zeer breed en varieert van Shakespeare tot Haye van der Heyden en van Ayckbourne tot Willem Jan Otten.
Ook binnen de eigen gelederen hebben wij schrijftalent: de eersteling ‘Geen dag spijt’ van HTC-lid Christa Warmerdam werd in 2003 door ons gespeeld, in het voorjaar van 2009 speelden wij haar stuk ‘Aanraders’ en in 2016 speelden we haar tragikomedie ‘Vissen’.
En hoewel wij geen musicalvereniging zijn, durfden wij toch, onder regie van Jan Wiertsema, de musical ‘Oliver!’te brengen. Het beroemde verhaal van Charles Dickens over Oliver Twist, het weesjongetje dat leeft in een oud, somber weeshuis in het Victoriaanse Londen, bleek een goede keuze te zijn want de recensies waren zeer lovend.
De Haarlemsche Tooneel Club is na ruim 100 jaar nog altijd een club waar creativiteit, kwaliteit en veelzijdigheid hand in hand gaan en daar zijn we best trots op!

Onze sponsors

De HTC wordt financieel gesteund door de Gemeente Haarlem en door deze adverteerders:
Goodbook Administraties en Belastingadvies, www.goodbook.nl

Bremer’s Houthandel, Friese Varkensmarkt 16, Haarlem, www.bremershouthandel.nl

En meubels worden in bruikleen gegeven door:
The Vintage Store, Cruquiusweg 37A, Heemstede, www.thevintagestore.eu